ГРАЂАНИ СУ У ПРВОМ ПЛАНУ
14.02.2012

Поводом активности подршке социјално-угроженом становништву Палилуле, председник општине проф.др Игор Новаковић одржао је конференцију за новинаре. Он је истакао да Контакт центар Градска општина Палилула има велики број позива, око тридесет до четрдесет позива дневно, на које се одговара у року од 48 сати. Грађани се обраћају општини за помоћ незнајући наше надлежности. Ми смо одлучили још пре три године да су све надлежности наше и да смо ми надлежни за све што је проблем наших грађана. Због тога смо предузели активности које имају за циљ да обезбеде нормалан живот нашим грађанима. Наравно као заступници грађана тражимо решавање проблема од оних који су за то надлежни – истиче председник Новаковић.

Градска општина Палилула је предузала све одговарајуће и расположиве активности на својој територији, од тренутка када је Влада Републике Србије прогласила ванредну ситуацију, да санира последице елементарне непогоде изазване снежним падавинама и веома ниских температурама. Општинска Управа Палилуле обезбедила је непрекидан рад-дежурство у Контакт центру - ИНФО 48 током (24 сата дежурства). Грађани Палилуле могу позвати на телефоне 0800 234567; СМС - на број 4826 или путем електронске поште на info48@palilula.eu, и пријавити одређен проблем који је настао у насељу-породици услед снежних падавина. Комунална инспекција има дежурство 24 сата и са надлежним службама и јавно-комуналним предузећима решава присутне проблеме на терену. У протеклом периоду, остваривањем пројеката подршке социјално угроженом становништву Палилуле и сарадњом са Центром за социјални рад, радници општине обишли су и пружили помоћ за преко 4000 грађана и регистровали угрожене породице. Обезбеђен је огрев за целу зиму, по три метра кубних огрева, за 5о најугроженијих породица, који је дељен у протекла два месеца. Један број грађана сагледан је и путем помоћи у основним животним намирницама и кућном хемијом.

Добили смо од Владе Републике Србије, крајем прошле недеље 1,2 тоне хране и то смо поделили на 200 најугроженијих породица. Добили смо од Црвеног Крста помоћ у храни и то је подељено на тридесетак породица. Успели смо и сами да направимо пакете за још педесетак породица-наглашава Игор Новаковић. У овој ванредној ситуацији смо обезбедили за око 500 породица, огрев, храну и мислим да смо направили искорак у помагању социјално-најугроженијем становништву Палилуле. Обезбедили смо и 300 ћебади за оне који имају проблема са грејањем. Задовољни смо како је у овом тренутку очишћена Градска општина Палилула. Наравно, грађани то треба да знају да то није само у нашој надлежности али ми смо успели да обезбедимо још 6,5 тона горива и да ванредно ангажујемо фирме које поседују механизацију да чисте улице на територији општине Палилула. Сви путеви према селима су проходни, главне саобраћајнице су очишћене. Ми смо због приоритете практично запустили улице око Општине да би изашли у сусрет грађанима на терену. Цео возни парк Градске општине Палилула је у служби грађана за доставу неопходних намерница. Контакт центар функционише одлично и преко Контакт центра смо успели да спасемо и једног бескућника. Ја се захваљујем запосленима у Управи Градске општине Палилула који су директно учествовали у спасавању Милорада Огњеновића. То су Славољуб Ћирић и Наташа Пећић Констадиновић који су уз помоћ Министарства унутрашњих послова у Нишу и екипе за ванредне ситуације Ватрогасног дома и дежурне службе Хитне помоћи и Герентолошког центра спасили један живот. Мислим да смо и овом ситуацијом још једном положили испит хуманости. Замолио бих да грађани који зову Контакт центар и који живе у улицама које још нису очишћене буду стрпљиви, стићи ћемо и до њих. Не располажемо са много механизације али ради се 24 сата дневно. Мислим да је Палилула боље очишћена од остатка града те се надам да ће имате разумевања и да ћемо брзо стићи и до њих.

За време предстојећег државног празника сва именована, постављена и изабрана лица у Градској општини Палилула ће нормално радити. Ми смо имали препоруке да не радимо ове недеље због штедње енергената- каже председник општине Игор Новаковић, али смо ипак одлучили да помажемо наше грађане у ситуацији ванредне околности.